Doal kaynak suyunun buharlamasyla elde ediliyor… Dnya sraya girdi


Krkkale’nin Delice ilesinde retilen tuz, doal kaynak suyu tuzlasnda tamamen doal yollarla elde edilen ve mineral zenginliiyle de ne kyor. Dalarn eteklerindeki fay hattndan kan 200 bin litre doal kaynak suyundan elde ediliyor. Toprak minerallerini toplayp sera tipi havuzlarda gne nlaryla buharlatrlmasyla ortaya kan tuz, hijyenik koullarda herhangi bir kimyasal ileme maruz kalmadan doal yollarla retilmesi dolaysyla da ilgi gryor. zellikle magnezyum orannn ykseklii, kimyasal ileme maruz kalmamas ve demi nlemesi nedeniyle dier tuzlardan ayrlyor. Corafi iaretli tuz, bata ABD, Almanya, svire, ngiltere, Avustralya, Belika, Kore ve Yeni Zelanda gibi lkelere de ihracat yaplyor. Mineral zenginlii ile n plana kan kan tuzun kat hali yurt ii ve yurt dnda ilgi grrken, sv hali de yurt dna gnderiliyor. Magnezyum ve potasyum ieren Delice tuzunu, kramp ve eklem arlarna faydal gelmesinden dolay sporcularda tercih ediyor.

Mayi Tuz Ynetim Kurulu Bakan Oktay Gzyukar, HA muhabirine yapt aklamada, doal kaynak suyunun blgedeki toprak minerallerini toplayp fay hatt krndan gn yzne ktn syledi.

“3 AY NCEDE CORAF ARET ALARAK TESCLLENMTR”

Blgedeki tek iyot ieren topraklarn Delice ilesinde olduunu ifade eden Gzyukar, “Yaklak bin 300 metre derinliindeki bir fay krndan geliyor. Bu blgede tek iyot ieren topraklar buralardr. Toprakta ne kadar mineral varsa bu gezme esnasnda bnyesine katp kyor. O yzden Delice tuzu, dnyada en kaliteli tuz unvanna sahiptir ve yaklak 3 ay ncede corafi iaret alarak tescillenmitir. Avrupa da ve dnyada tercih edilmesinin sebebi sodyum dk ve mineral asndan da olduka zengin olmasdr” dedi.

“EKER HASTALARI DA OK RAHATLIKLA KULLANABLR”

Delice tuzunu yaklak 10 lkeye gnderdiklerini belirten Gzyukar, “ngiltere, Almanya, Hollanda ve Amerika bata olmak zere svire, Rusya gibi lkelere gnderdik. Tuzumuzu genelde sporcular ok tercih ediyor. nk inanlmaz derecede kramp ve eklem arlarn da yok ediyor. erisinde magnezyum potasyum dengesinden dolay kramp ve eklem arlar olmuyor. Ayrca potasyum orannn yksek olmas kalp sal ve tansiyon asndan son derece nemli. eker hastalar da ok rahatlkla kullanabilir” diye konutu.

“MKRO PLASTK ERMYOR”

Mineral bakmndan dnyann en kaliteli tuzu olduunu literatr almasyla kantlandn anlatan Gzyukar, “Krkkale niversitesi bir alma yapt. Mineral bakmndan dnyann en kaliteli tuzu olduunu literatr almasyla kantlad. Akdeniz niversitesi ile Osmangazi niversitesi kanser ynnden bir aratrma yapt. Onlarda olumlu sonular elde etti. Amerika’daki incelemede de en ok zerinde durduklar konu; mikro plastik iermemesi” ifadesini kulland.



Source link

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*